Från ekonomiskt intresserad privatperson till en inspirationskälla för tusentals följare på Instagram – @ekonomibruden har på kort tid blivit en stjärna inom den digitala ekonomivärlden. Med över 7 000 dedikerade följare och mer än 570 inlägg, delar hon inte bara sina egna erfarenheter och insikter kring sparande, investeringar och ekonomisk planering, utan inspirerar också andra att ta kontroll över sina egna ekonomiska liv. I den här artikeln ska vi utforska bakgrunden till hennes bästa råd för ekonomisk framgång, och de värdefulla insikter hon delar med sina följare. Följ med när vi dyker in i en värld av ekonomisk visdom och personlig utveckling, med Instagrams ekonomiska inspiratör @ekonomibruden som vår guide.
Kan du berätta mer om bakgrunden och syftet med kontot? Vad inspirerade dig att skapa det?
Starten för Ekonomibruden var våren 2020, jag hade börjat följa ett annat finanskonto, dock ett hausskonto, så följer inte det kontot längre. De hade uppmärksammat en aktie som sålde engångsartiklar till vården, detta var alltså mitt under Covid. Finaninsta hade precis börjat växa. Jag ville inte blanda mitt privata konto med finansinlägg därmed grundades Ekonomibruden, för att själv kunna ta del av tips inom ekonomi och som småningom kunna inspirera andra.
Din Instagram-bio uppmanar människor att påbörja sin väg till miljonen. Kan du dela med dig av några grundläggande steg eller tips för att uppnå ekonomisk framgång?
Det kan låta långt borta, men handlar egentligen om disciplin och målsättning. Som de flesta säger är den första miljonen den svåraste att nå. Min tro är att jag idag hade varit börsmiljonär, om vi inte hade köpt radhuset, just nu är min portfölj värd ungefär 375 000 kr. Mitt mål är att fortsätta amortera på mina bostäder och samtidigt nå miljonen på börsen 2030.
Rådet till både mig själv och andra är att:
1) Månadsspara – varje krona räknas. 2) Hitta sätt att minska dina utgifter och öka dina inkomster 3) Ha tålamod och is i magen, vägen till miljonen kommer gå upp och ned. 4) Gör en tydlig strategi som du håller dig till. 5) Gör dina egna analyser, ta inga snabba aktieråd, utan bygg en stabil grund. 6) Glöm inte att sprida dina risker
Har du möjlighet att investera 2000 kr varje månad har du en miljon inom 20 år. (årlig avkastning på 7 %) Har du möjlighet att investera mer når du troligtvis miljonen mycket tidigare. Mitt största råd är därför att börja, det är aldrig för sent.
Ni har över 7 000 följare och har publicerat över 570 inlägg. Vad tror du är nyckeln till er framgång på sociala medier, och vad hoppas ni att era följare får ut av ert konto?
Nyckel till att lyckas via sociala medier över tid är att ha ett engagemang både på sitt forum och gentemot sina följare. Jag har ekonomibruden till viss del för min egen skull, men tycker samtidigt att det är otroligt kul att kunna inspirera men även att få ta del av mina följares tips och råd. Vissa månader kommer livet emellan och jag har inte möjlighet att lägga fokus på kontot, men målet är att hålla Ekonomibruden levande. Mitt mål är att mina följare ska känna att de får konkreta tips kring sparande, hur de kan sätta mål samt motivation i form av psykologiska inslag.
Ni delar ofta tips om hur man sänker kostnader och erbjuder information om cashback. Kan du ge några konkreta exempel på hur någon kan minska sina kostnader och dra nytta av cashback-program?
Många bäckar små, är ett klassiskt ordspråk som jag tycker passar in bra på att minska sina kostnader. Det kan vara allt från att ta med egen kasse till mataffären till att låta bli onödig konsumtion. Mitt absolut första tips är att se över sina inkomster och utgifter med hjälp av en budget, får jag ihop min ekonomi? Därefter går det att djupdyka i varje post, vissa utgifter är svårare än andra att påverka som exempelvis hyran.
Börja med att jämföra dina eventuella lån, försäkringar och avtal. Där går det vanligtvis att minska utgifterna med flera hundralappar. Det finns flera forum som kan hjälpa dig med detta kostnadsfritt, som exempelvis Compricer eller Påmind.
Sen går det att se över sina vardagliga utgifter i form av mat, transport, nöje etc. - Behöver jag produkten/tjänsten? Ex: streamingtjänster, alkohol. - Minska konsumtionen Ex: minska bilresor eller utemat - Kan jag hitta billigare alternativ? Ex: Handla Willys egna varor - Har jag kontakt? Ex: Mekaniker, elektriker, frisör – listan kan göras lång.
Gällande Cashback använder jag mig idag av Refunder. De erbjuder två varianter av cashback, det ena är deras medlemskap där du kostnadsfritt kan få cashback när du handlar online. Passar egentligen alla, eftersom det inte finns några kostnader för att använda denna tjänst. Jag har även deras kreditkort, denna tjänst rekommenderar jag inte alla. Att ha kreditkort innebär att du behöver betala inom en viss tid samt att det många gånger kan vara enklare att konsumera eftersom det är uppskjuten konsumtion (du kan handla för mera pengar än vad du egentligen har).
Men för att summera, det finns många kronor att spara in och det kan vara värt att lägga lite tid på att jämföra. Tänk på att varje 100kr du spenderar är en viss tid du behöver arbeta.
Vad är dina personliga favorittips när det gäller investeringar? Vilka typer av investeringar rekommenderar du för dem som vill bygga sin ekonomi?
Ju längre jag har drivit Ekonomibruden, desto mer har jag blivit försiktig med att ge tips inom specifika investeringar, varken jag eller någon annan kan garantera att en viss investering är nyckeln till att bli rik. Däremot tycker jag att det är viktigt att sprida sina investeringar, något jag tycker blir väldigt tydligt i samhället idag. För de som tycker att börsen är skrämmande, börja med ett sparkonto med ränta och eventuellt någon hundralapp i en/några fonder. När du har kommit igång och börjat bygga både buffert och kapital, hitta ett investmentbolag och sedan några värdebolag (aktier) som du känner till. Men investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Går du i tankarna att köpa hus eller andra större utgifter kommande år, då bör dessa pengar ligga på ett sparkonto.
Personligen försöker jag både amortera för att sänka mina räntekostnader och öka kapitalet i mina bostäder. Samtidigt som jag vill bygga en stabil buffert och investera i mina aktieportföljer.
Ni ger också rekommendationer om böcker att läsa. Vilka böcker om ekonomi och personlig utveckling har haft störst inverkan på dig, och vilka skulle du rekommendera?
Jag kom hem från en jordenrunt resa 2019 och en vän som arbetar som ekonom hjälpte mig att se över min ekonomi. Han skickade sedan en länk till Avanzas podd. Där var egentligen starten för mitt stora intresse för börsen. Samtidigt gick jag till biblioteket och lånade Marcus Hernhags böcker – jag läste bok efter bok. Under åren har jag kommit över andra sparprofiler som inspirerar mig otroligt mycket som i sin tur har skrivit böcker inom ekonomi:
Mohammed Sahli & Andre Örn – Börsen för alla : vägen till miljonen
Per H Börjesson – Såhär blir du miljonär i hängmattan
Andra Farhad – Haja Börsen
Robert T kiyosaki – Rich Dad, Poor Dad
Ekonomigurun – Smarta vägar till ekonomisk frihet
Christina Sahlberg & Günther Mårder – Spara pengar
Det går aldrig att vara fullärd, jag lär mig något nytt varje dag. Både genom att läsa böcker, lyssna på poddar och följa flödet på nyheterna.
QnA-sektionen på ditt konto visar att du engagerar dig med dina följare. Vad är den mest vanliga eller intressanta frågan du får och vad är ditt råd i det fallet?
Jag skulle säga att det är främst mycket fin feedback och uppskattning från följare, finansinstagram är fantastisk – om du följer rätt profiler. Jag ser gärna att mina följare vågar höra av sig och ställer frågor, stort som smått. Många har frågat gällande gemensam ekonomi, hur man kommer igång med sitt sparande samt frågor gällande aktuella händelser. Mitt mål är alltid att försöka möta frågan och har jag själv inte svaret försöker jag alltid hänvisa vidare till rätt källa.
Hur ser du på framtiden för Ekonomibruden? Finns det några spännande projekt eller riktningar ni planerar att utforska?
Som jag nämnde tidigare är mitt mål att hålla Ekonomibruden levande, självklart finns det drömmar om att få ett större flöde och nå ut till flera följare. Men mitt största mål är att kontot ska kännas som ett forum där jag finner styrka och inte blir ett stressmoment. Att lyckas och bli ”stor” på sociala medier innebär hårt arbete, många timmar och just nu händer så mycket i mitt familjeliv, karriär inom socionom/terapeut. Målet är att inom en rimlig ram fortsätta hitta inspiration och inspirera i det som kan kännas aktuellt här och nu. Jag är otroligt tacksam för alla som vill följa och tillsammans peppa varandra mot ekonomiska framgångar. Utan mina följare, ingen Ekonomibrud.
Kan du dela några framgångshistorier från personer som har följt dina råd och tips och sett betydande förbättringar i sin ekonomi?
Mina tankar är att varje enskild individs framgångar egentligen grundar sig i sina egna beslut och val. Självklart har jag en viss påverkan och därmed försöker jag aktivt vara försiktig med det innehåll jag sprider. Jag får ta del av historier där personer berättar att de nu är skuldfria eller har nått ett visst delmål. Varje gång jag får ta del av dessa berättelser blir jag otroligt glad att de väljer att dela med sig till mig, det är otroligt betydelsefullt.
Avslutningsvis, du som en av Instagrams ekonomiska inspiratör, vad är ditt bästa råd till någon som just börjar sin resa mot att förbättra sin privatekonomi och strävar efter att nå finansiell framgång?
Glöm inte att leva i nuet, framgång handlar inte alltid om pengar utan att prioritera det som är betydelsefullt. Sen kan en ekonomisk framgång ge möjligheter och vara en stor trygghet. Sätt dina mål och gör delmål längs med vägen, när du når dem FIRA. Det ska vara kul att spara och investera.
Du ska känna att det är för din egen skull du investera och glöm inte att vägen inte alltid är rak. Tänk att du ska kunna sova gott om natten, då har du lagom risk i dina investeringar.
Tack för att jag fick möjlighet att få delta i denna intervju. Nu hoppas jag att vi kan inspirera flera och göra sparande till något kul snarare än otäckt och ångestfyllt.