Under 2023 har Sveriges hälso- och sjukvårdssystem genomgått betydande förändringar och utvecklingar. Ett av de främsta fokusområdena för regeringen har varit att stärka den suicidpreventiva vårdens kapacitet. Detta har inkluderat planer på att inrätta en haverikommission för suicidprevention, tillsammans med en nationell samordnare för suicidprevention och bättre uppföljning av patienter med suicidalt beteende.
Kompetensförsörjningen inom vården har också varit en viktig punkt. Regeringen gav uppdrag till Socialstyrelsen att utarbeta förslag för att förbättra kompetensförsörjningen, med fokus på att förbättra förhållandena för både befintlig och ny vårdpersonal. Dessutom har regeringen vidtagit åtgärder för att öka antalet vårdplatser och förbättra tillgängligheten och jämlikheten inom vården över hela landet. Detta inkluderar även en särskild satsning på psykisk hälsa och förebyggande av psykisk ohälsa.
Budgetpropositionen för 2024 inkluderade betydande ekonomiska satsningar för att stärka hälso- och sjukvården. Ett nytt sektors bidrag om 3 miljarder kronor föreslogs, samt ökade prestationsbaserade bidrag till regionerna. Regeringen föreslog också ökat stöd för utvecklingen mot en mer tillgänglig vård med fokus på primärvården och en dubblering av satsningen mot cancer. En nationell digital infrastruktur planerades också för att förbättra kvaliteten och patientsäkerheten i vården.
Under 2023 ingick regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en överenskommelse om "God och nära vård". Denna överenskommelse omfattade en budget på 6 394 miljoner kronor och fokuserade på fyra utvecklingsområden, inklusive utveckling av nära vård med primärvården som nav och förbättring av vårdpersonalens arbetsförhållanden.
På personalfronten har antalet legitimerade yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården fortsatt att öka, med särskilt fokus på apotekare och dietister. Det fanns också regionala skillnader i antalet yrkesverksamma inom olika legitimationsyrken. Kvinnor dominerade fortfarande i yrket som sjuksköterskor, utgörande 88% av personalen år 2021.
Sammanfattningsvis har Sveriges hälso- och sjukvård under 2023 präglats av ökade investeringar, fokus på kompetensförsörjning, förbättringar i suicidprevention, digitalisering och strävan efter en mer patientcentrerad vård.